Όλοι συμφωνούν και ομολογούν, ότι η Ελληνική Νομοθεσία είναι μια σύγχρονη «Βαβυλωνία»!
Επίσης ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση, εάν μιλήσουμε για χωροταξική και πολεοδομική Νομοθεσία.
Επιπλέον, όταν συζητούμε για Νομοθεσία, η σκέψη όλων ανατρέχει σε Νομικούς, Δικηγόρους. Επίσης, όταν συζητούμε για Πολεοδομική Νομοθεσία, επίσης η σκέψη των περισσοτέρων ανατρέχει σε Μηχανικούς.
Το αυτονόητο θα ήταν, ότι θα υπήρχε και στο επίπεδο των ΑΕΙ & ΤΕΙ - είτε στην Νομική, είτε σε κάποια Πολυτεχνική Σχολή - κάποιο βασικό πεδίο σπουδών, τουλάχιστον διετές, που να διδάσκεται πραγματικά η Χωροταξική και Πολεοδομική Νομοθεσία.
Η πραγματικότητα όμως, είναι ότι, δεν υπάρχει! Και ούτε οι Δικηγόροι, ούτε οι Μηχανικοί, έχουν διδαχθεί τους κανόνες και το νομικό πλαίσιο εφαρμογής του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε να γνωρίζουν την αντίστοιχη Νομοθεσία, παρότι ο πολύς κόσμος νομίζει περί του αντιθέτου.
Όλοι μας, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, αναλόγως των βασικών επιστημονικών τους γνώσεων, επαγγελματικού αντικειμένου, εμπειρίας και κυρίως, επιμέλειας, υπευθυνότητας και αυτοσεβασμού, στην βάση της «συνήθους πρακτικής» - όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας - στου «Κασίδη το κεφάλι», δηλαδή των πολιτών αυτής της χώρας μάθαμε!
Είναι τυχαίο άραγε που σχεδόν η πλειοψηφία των νομικών κειμένων πολεοδομικών κλπ. ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ, βρίθουν από παραλείψεις, λάθη και ακατανόητες διατυπώσεις κλπ.;
Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη, εάν δεν υπήρχε και το νομοπαρασκευαστικό - γνωμοδοτικό τμήμα του ΣτΕ που «σώζει» την κατάσταση!
Καταρχήν, να αποσαφηνίσουμε ότι, όταν μιλάμε για Χωροταξική και Πολεοδομική Νομοθεσία, μιλάμε καταρχήν για:
Ρυθμίσεις, οι οποίες προκύπτουν:
Όλα αυτά, στην διάρκεια του χρόνου, έχουν δημιουργήσει:
Φυσικά στα πλαίσια της γεωπύλης,
δεν ενδιαφέρει και θα ήταν αδόκιμο να επιχειρηθεί η αναλυτική παρουσίαση της τεράστιας ύλης της Νομοθεσίας.
Δεν έχει εξάλλου νόημα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλαπλές άλλες έγκριτες πηγές και μπορούν κυρίως οι μελετητές να προστρέχουν σε αυτές.
Εκείνο που έχει πραγματική σημασία και αξία για τους χρήστες των υπηρεσιών της Γεωπύλης,
κατά την λήψη Χωροταξικής και Πολεοδομικής πληροφόρησης - σε συγκεκριμένο σημείο και για το ακίνητο που τους ενδιαφέρει - είναι να λάβουν χρηστική χωρική πληροφορία για το γενικό & ειδικό πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύει, αλλά και σχετικές αποφάσεις/ νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, κυρίως του ΣτΕ
Η δύναμη του παραδείγματος,
είναι η βασική αρχή αυτού του εγχειρήματος και φιλοδοξούμε να γίνει άρτια και σωστά.
Μας ενδιαφέρει να είμαστε πρακτικοί,
να προειδοποιούμε ή και να προφυλάσσουμε – στο μέτρο του εφικτού – τους πελάτες μας από «κακοτοπιές» και να τους προσφέρουμε χειροπιαστές και μετρήσιμες υπεραξίες στην δουλειά τους.
Δηλαδή στον χρήστη θα εμφανίζονται κωδικοποιημένα,
χρηστικά υπομνήματα νομοθεσίας και νομολογίας, που θα τον ενημερώνουν για τα σημεία που θα πρέπει να ξέρει ή θα τον προειδοποιεί και θα πρέπει να προσέξει, όταν χειρίζεται κάποια υπόθεση ακινήτου.